Táplálkozási tanácsadó képzés – ha szívesen tennél mások egészségéért

Az egészségtudatos életmód, az egészséges táplálkozás és a különféle diéták napjainkban egyre elterjedtebbek. Rengeteg a túlsúlyos, étkezési zavarral vagy étel-intoleranciával / allergiával küzdő ember, így egyre nagyobb igény van olyan szakemberekre, akik képesek megadni a speciális étrendek kialakításához és betartásához szükséges segítséget és támogatást az érintetteknek. Ha elvégzed a táplálkozási tanácsadó képzést, te lehetsz az a szakember, aki segíthet másoknak céljaik elérésében, egészségük visszanyerésében. 

Bár az interneten rengeteg információhoz férhetnek hozzá a különféle diéták iránt érdeklődők, illetve az egészségesebb életmódra áttérni kívánó személyek, az online térben számos téves, vagy egymásnak ellentmondó tudásanyag érhető el, amelyeken egy laikus – szakember iránymutatása nélkül – aligha tud eligazodni. 

Ezzel egyidejűleg egyre többen ismerik fel az egészséges és tudatos táplálkozás szerepét és jelentőségét a betegségek elkerülésében és a megfelelő életszínvonal fenntartásában. 

Ezt érdemes tudni a táplálkozási tanácsadó képzésről

Mivel foglalkozik a táplálkozási tanácsadó? 

A táplálkozási tanácsadó különféle étrendek kialakításában és betartásában segíti vendégeit. A legtöbben azért fordulnak szakemberhez, hogy segítségükkel elérhessék a számukra ideális, egészséges testsúlyt, és visszaszerezhessék az önbizalmukat, fittségüket. 

Azonban az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem számos betegség (diabétesz, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek stb.) kialakulásának okozója lehet, ráadásul önértékelési és más, pszichés zavarokat is eredményezhet. 

Ugyanígy a kóros soványságnak is megvannak az egészségügyi kockázatai, és az alultáplált személyek életszínvonalán is sokat javíthat a helyes táplálkozás. 

Ezek mellett olyan vendéggel is találkozni fogsz, akik valamilyen betegség miatt kényszerülnek arra, hogy változtassanak étkezési szokásaikon. 

A cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a különféle ételérzékenységek és megannyi más, belgyógyászati és endokrinológiai rendellenesség rákényszerítheti a betegeket arra, hogy bizonyos élelmiszereket vagy élelmiszer-csoportokat mellőzzenek, vagy más alapanyagokkal helyettesítsenek. 

Mivel a nem megfelelően kivitelezett diéta komoly egészségügyi következményekkel járhat (például hiánybetegségek és hormonzavarok alakulhatnak ki), fontos, hogy legyenek olyan szakemberek, akik táplálkozás-tudományi ismereteik birtokában támogatni tudják a helyes étkezési rutin kialakítását. 

Táplálkozási tanácsadóként képes leszel felmérni az ügyfeleid tápanyag- és kalóriabevitellel kapcsolatos igényeit és szükségleteit, és segíteni tudsz nekik abban, hogy az egészségüket leginkább támogató étkezési szokásokat alakíthassák ki, illetve, ha az állapotuk úgy kívánja, tovább tudod irányítani őket dietetikushoz vagy szakorvoshoz. 

Étrendeket fogsz írni, és konzultációkat tartasz, amelyeken rengeteg típusú emberrel fogsz találkozni, így munkád mindig színes és változatos lesz, és feladataidat hasznosnak fogod érezni. 

Elhelyezkedési lehetőségek táplálkozási tanácsadóként 

A táplálkozási tanácsadó tanfolyam elvégzésével elsősorban vállalkozóként fogsz tudni elhelyezkedni, illetve a fitness- és wellness-központok is gyakran kínálnak állást ilyen végzettséggel rendelkező személyek számára. 

Amennyiben már korábban megszerezted a fitness instruktor végzettséget, vagy terveid között szerepel ezt a szakmát is elsajátítani, különösen érdemes fontolóra venni a táplálkozási tanácsadó tanfolyam elvégzését, hiszen ezáltal komplex szolgáltatást tudsz majd nyújtani a vendégeidnek.

A legfontosabb információk a táplálkozási tanácsadó tanfolyamról

Kinek ajánljuk a táplálkozási tanácsadó képzést?  

Neked való a táplálkozási tanácsadó képzés, ha érdeklődsz a táplálkozástudomány iránt, és emellett kiváló kommunikációs készségekkel rendelkező, türelmes és empatikus ember vagy. 

Az is elengedhetetlen, hogy kellő nyitottsággal és határozottsággal rendelkezz, és rugalmasan tudj hozzáállni a feladataidhoz. 

Jó, ha olyan típusú ember vagy, aki képes hatni másokra, és motiválni őket céljaik elérésére. 

Így szaktudásoddal és személyiségeddel hozzájárulhatsz vendégeid egészségének megóvásához és életszínvonaluk javításához. 

Mit adhat neked a táplálkozási tanácsadó tanfolyam? 

A képzés keretein belül elsajátíthatsz alapvető egészségügyi ismereteket, illetve megismered a különféle mikro- és makrotápanyagokat, azok hatását az emberi szervezetre. 

Megtanulsz különféle diétás elveknek megfelelő étrendeket elkészíteni, és tudni fogod, mely ismereteket kell majd átadnod a hozzád forduló személyeknek, hogy hosszú távon is képesek legyenek a számukra leginkább megfelelő étkezési szokásokat fenntartani. 

Nem okoz majd gondot meghatározni, hogy vendégeidnek milyen egyéni szükségleteik vannak – így személyre szabott tanácsot tudsz majd adni számukra például a céljaiknak megfelelő kalóriabevitelre vonatkozóan. 

Javaslatokat tudsz tenni, hogy mely konyhai alapanyagokat kerüljék, és melyek fogyasztását preferálják, illetve alternatívákat tudsz majd ajánlani a mellőzendő élelmiszerek helyettesítésére más termékekkel és megoldásokkal. 

Emellett a konzultációkon kapott információk alapján képes leszel mérlegelni, hogy a korábban összeállított étrend megfelelő-e és kivitelezhető-e hosszabb távon is a vendéged számára, vagy szükséges azt módosítani, újragondolni. 

Hogyan zajlik a táplálkozási tanácsadó képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a táplálkozási tanácsadó munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze két hónap leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy munka mellett is részt vehess a képzésen. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az órákon, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). 

Ha a leírtak alapján úgy érzed, vonz a táplálkozástudomány világa, és szívesen dolgoznál táplálkozási tanácsadóként, akkor jelentkezz minél előbb az online elvégezhető tanfolyamra, és szerezd meg az ehhez szükséges ismereteket és képesítést! 

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...