Vegyi áru-eladó képzés – egy szakma, amelynek van jövője

Vegyiáru-eladó végzettséggel rendelkező szakemberekre mindig szükség lesz, és ez jelenleg egy olyan hiányszakma, amely férfiak és nők, fiatalabbak és idősebbek, nagyvárosban vagy kisebb, vidéki településen élők számára is jó elhelyezkedési lehetőségekkel kecsegtet. Akármilyen változás jön a világban, politikai és gazdasági helyzettől függetlenül vegyi áru-eladókra mindig szükség lesz. Ha olyan szakma megszerzését tervezed, amelynek biztosan van jövője, és amellyel szinte az ország bármely pontján el tudsz helyezkedni, ismerkedj meg közelebbről a vegyiáru-eladó tanfolyam részleteivel! 

Fontos tudnod, hogy a vegyiáru-eladó képzés elvégzésével elsősorban vegyi áru forgalmazásával foglalkozó kereskedelmi egységekben tudsz munkát vállalni, alapvetően erre készít fel a tanfolyam, azonban jó eséllyel más szaküzletekben (élelmiszer eladó, ruházati eladó stb.) is el tudsz helyezkedni az eladói ismeretek és tapasztalatok birtokában. 

A koronavírus járvány legnehezebb időszakában rengetegen veszítették el a megélhetést biztosító állásukat átmenetileg vagy tartósan. Azonban egyes szakemberekre, például a bolti eladókra ebben a kritikus időszakban is szükség volt. Míg sok cég bezárta a kapuit, addig a különféle boltok, üzletek továbbra is működtek. 

Ha fontos számodra az anyagi biztonság, és nem akarsz amiatt aggódni, hogy lesz-e munkahelyed a jövőben, válaszd a vegyiáru-eladó képzést! 

Mit érdemes tudni a vegyiáru-eladó munkakörről? 

A vegyiáru-eladók rendszerint vegyi áru forgalmazásával foglalkozó üzletekben dolgoznak, és a legfontosabb feladatuk a termékek értékesítése, valamint az ehhez kapcsolódó, egyéb tevékenységek ellátása.  

Ilyen többek között a vevők kiszolgálása, tájékoztatása, a termékek kihelyezése a pultokra, a pénztár kezelése és a kártyás vagy készpénzes, illetve utalvánnyal történő kifizetés lebonyolítása. 

Emellett, ha vegyiáru-eladóként helyezkedsz el, a te feladatod lesz odafigyelni az eladni kívánt árucikkek higiéniai és egyéb szempontoknak megfelelő kezelésére és tárolására, a helyes fogyasztói árak feltüntetésére, de a készletellenőrzés is a munkaköröd része. 

Segíteni fogod a vásárlókat a megfelelő termék megtalálásában és kiválasztásában, és munkáddal gördülékenyebbé, kényelmesebbé teszed a vásárlási folyamatot. 

Ezen felül a te feladatod lesz, hogy vezesd a szükséges dokumentációkat, és kezeld a beérkező panaszokat. 

Betartod és betartatod a vevőkkel is a tűz- és munkavédelmi, illetve a környezetvédelmi előírásokat minden körülmények között. 

Az eladó munkakörben dolgozó szakemberek általában normál, nappali munkarendben dolgoznak, de az adott kereskedelmi egység nyitvatartási rendje ettől eltérhet, így találkozhatsz más munkavégzési renddel is. 

Elhelyezkedési lehetőségek vegyiáru-eladóként 

A tanfolyam elsősorban vegyiáru-eladói feladatok elvégzésére készít fel, így vegyiáru-kereskedésekben, drogériákban és egyéb, vegyi árucikkeket is forgalmazó üzletekben helyezkedhetsz el ezzel a végzettséggel, ám – mint említettük – más típusú szaküzletekben is kamatoztatni tudod eladói ismereteidet. 

Arra is van lehetőséged, hogy a képzés után vállalkozóként megnyisd a saját vegyiáru-szaküzletedet, de dönthetsz úgy, hogy rész- vagy teljes munkaidőben alkalmazottként dolgozol egy cégnél. 

Az sem probléma, ha nem egy megyeszékhelyen vagy egy nagyobb városban élsz, hanem egy kisebb, vidéki településen, hiszen szakképzett eladókból országosan hiány van. 

A legfontosabb tudnivalók vegyiáru-eladó tanfolyamról

Az vegyiáru-eladó tanfolyamra bárki jelentkezhet, aki alapfokú iskolai végzettséggel (8 általánossal) rendelkezik. Fontos azonban, hogy birtokában légy néhány tulajdonságnak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ez a munkakör testhezálló és komfortos legyen számodra.  

Ilyen tulajdonság például a kiváló kommunikációs készség, hogy megtaláld a közös hangot a kollégáiddal, a vásárlókkal és a szállítókkal is. De fontos az is, hogy türelmes, kedves, nyitott személyiséggel rendelkezz, és rugalmasan állj a mindennapi kihívásokhoz és feladatokhoz. 

Kulcsfontosságú még a precizitás, és hogy ne félj a pénzkezeléstől és az ezzel járó felelősségtől. 

Mit adhat neked az élelmiszer eladó tanfolyam? 

Ha elvégzed vegyiáru-eladó képzést

– megismerheted az árubeszerzés folyamatát, 

– képet kapsz a kereskedelmi egységek szabályos működéséről, 

– megtanulod megfelelően tájékoztatni a vevőket, 

– képes leszel kezelni a reklamációkat és panaszokat, 

– mély tudást szerzel a különféle vegyi áruk jellemzőiről és felhasználási területükről,

– tisztában leszel az áruk megfelelő kezelésével és tárolásával, illetve az állagmegóvás kérdéseivel,

– szakszerűen tudod majd vezetni a bolti adminisztrációt, 

– megtanulod elvégezni a leltározási feladatokat, 

– elsajátítod az árképzés szabályait, 

– képes leszel szakszerűen kiállítani bizonylatokat, nyugtákat és számlákat, 

– ismerni fogod a vonatkozó tűz- és munkavédelmi előírásokat. 

Vegyibolti eladóként munkaköröd színes és változatos lesz, és erre a sokféle, összetett feladatra fog felkészíteni a vegyiáru-eladó képzés, hogy minden kapcsolódó tevékenységet megfelelő színvonalon tudj ellátni. 

Hogyan zajlik a vegyiáru-eladó képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a vegyiáru-eladó munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze három hónap leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy munka mellett is részt vehess a képzésen. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az órákon, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). 

Ha a tanfolyami leírás alapján úgy érzed, szívesen megszereznéd a vegyiáru-eladó végzettséget, és vonz a kereskedelem világa, akkor jelentkezz minél előbb, és szerezd meg az ehhez szükséges ismereteket! 

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...