Vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyam

Ha biztos munkahelyre és átlagon felüli kereseti lehetőségre vágysz, ráadásul a számok világában is otthonosan mozogsz, akkor a vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyam lehet számodra a megfelelő képzés. Mérlegképes könyvelőként nem kell a különféle gazdasági és politikai krízishelyzetek miatt aggódnod, hiszen könyvelőkre mindig szükség lesz, bármilyen helyzet alakul ki a világban, sőt jelenleg a mérlegképes könyvelő hiányszakma, így a képzés elvégzését követően jó eséllyel akár azonnal munkába tudsz állni. 

A legfontosabb tudnivalók a vállalkozási mérlegképes könyvelő munkájáról

Mit csinál a vállalkozási mérlegképes könyvelő? 

Ha elvégzed a vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyamot, cégek, vállalatok pénzüggyel, számvitellel összefüggő feladatait fogod önállóan és igény szerint akár teljeskörűen elvégezni. 

Részt veszel továbbá a gazdálkodó szerv számviteli politikájának, valamint az ehhez kapcsolódó szabályzatainak kialakításában. 

Feladataid közé fog tartozni, hogy elvégezd az adófizetési kötelezettségekhez kapcsolódó elektronikus ügyintézési feladatokat, kezeld és feldolgozd a cégnél keletkezett pénzügyi és számviteli bizonylatokat, a szerződéseket és az egyéb dokumentumokat, továbbá, hogy kialakítsd a cég számlarendjét. 

A különféle pénzügyi-gazdasági nyilvántartások elkészítése és vezetése is a te feladatod lesz, és ezeket folyamatosan egyeztetni fogod a főkönyvi könyveléssel, hogy azzal összhangban legyenek. 

Ellátod a pénzforgalommal kapcsolatos valamennyi feladatot, elkészíted az időszakos beszámolókat, szükség esetén az üzleti jelentéseket. 

Figyelemmel kíséred a cég erőforrás-gazdálkodását, és arról rendszeresen tájékoztatást adsz. 

Részt veszel a belső ellenőrzésekben, és segítesz a vállalatnak felkészülni, hogy a külső ellenőrzések elvárásainak is megfeleljen. 

Munkád során számítógépes szoftvereket és alkalmazásokat fogsz használni, és szükség esetén tartod a kapcsolatot a különféle hatóságokkal. 

Legfontosabb feladataid közé fog tartozni a bevallások elkészítése, ami cégenként eltérő lehet (annak méretétől és bevallási kötelezettségétől függően). 

Ebből is láthatod, hogy munkaköröd rendkívül színes és összetett lesz. 

Elhelyezkedési lehetőségek vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyammal 

Vállalkozási mérlegképes könyvelőként nem kell attól tartanod, hogy nem lesz igény a munkádra, hiszen, ha jól dolgozol, mindig lesznek olyan kis-, közép- és nagyvállalatok, illetve egyéni vállalkozók, akiknek szükségük lesz mérlegképes könyvelőre. 

A könyvelőirodák folyamatosan szakemberhiánnyal küzdenek, és keresik az új, tehetséges és megbízható könyvelőket, így nem kell attól félned, hogy újonnan megszerzett képesítéseddel nem tudsz munkába állni. 

A feladataidat irodai körülmények között végzed majd a megbízód vagy a könyvelőiroda által megszabott munkarendben, esetleg, ha kötetlen munkarendben dolgozol, akkor az idődet magad osztod be, viszont a leadási, a bevallási és az egyéb határidők, a zárások és az ellenőrzések mindig meghatározók lesznek. 

Kapcsolatot fogsz tartani a cégek pénzügyi-gazdasági osztályainak munkatársaival, osztályvezetőivel, valamint szükség esetén a különféle hatóságokkal is. 

Bár többnyire a számítógép előtt fogsz dolgozni, sokféle emberrel találkozol majd a munkád során, amely miatt biztosan nem érzed majd monotonnak a feladataidat. 

A legfontosabb munkaeszközöd a számítógép lesz – munkád során különböző szoftvereket és alkalmazásokat használsz majd. Emellett szükség szerint nyomtatott dokumentációt-adminisztrációt is vezetsz. 

Mit érdemes tudni a vállalkozói mérlegképes könyvelő tanfolyamról? 

A tanfolyam elkezdéséhez legalább középfokú végzettségre, azaz érettségi bizonyítványra van szükség, ám ahhoz, hogy vállalkozási mérlegképes könyvelőként dolgozhass, és komfortosan érezd magad ezen a területen, nagyon fontos, hogy rendelkezz néhány tulajdonsággal. 

Ilyen például, hogy lehetőleg reál beállítottságú légy. Bár ebben a munkakörben bonyolultabb jellegű matematikai feladatok megoldására nem lesz szükséged, fontos, hogy jóban légy a számokkal, mivel jellemzően azokkal fogsz dolgozni, és pénzügyi adatokat fogsz elemezni, összehasonlítani. 

Elengedhetetlen, hogy meglehetősen precíz, pontos és szabálykövető légy, és jó koncentrációs készséggel rendelkezz, hiszen ezen a területen egy-egy hiba a cég számára óriási pénzügyi veszteséggel járhat. 

Emellett fontos, hogy betartsd a határidőket, képes legyél átlátni a cég különböző folyamatait. 

A megbízhatóság is kulcsfontosságú tulajdonság, hiszen olyan adatokat fogsz majd kezelni, amelyek nem kerülhetnek illetéktelen személyek birtokába. 

Mivel a mérlegképes könyvelők ma már nem papír alapon dolgoznak elsősorban, hanem számítógéppel, nélkülözhetetlen, hogy rendelkezz az ehhez szükséges digitális kompetenciákkal, vagyis ne okozzon problémát a különféle számítógépes szoftverek és alkalmazások használatának elsajátítása. 

A képzés keretében megismerkedsz a pénzügyi, számviteli, adózási folyamatokat szabályozó jogi környezettel, amelyek mentén a munkádat végzed majd a képesítés megszerzését követően. 

Hogyan zajlik a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a vállalkozási mérlegképes könyvelő munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze tizenkét hónap, vagyis egy év leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy akár munka mellett is részt vehess a képzésen. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az oktatáson, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). 
Ha szeretnél majd vállalkozási mérlegképes könyvelőként dolgozni, és a leírtak alapján alkalmasnak érzed magad arra, hogy vállalkozások pénzügyi-számviteli folyamatait kézben tartsd, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot, és  jelentkezz az online tanfolyamra!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...