Tűzvédelmi előadó képzés – ha egy felelősségteljes munkára vágysz

Az élet szinte minden területén, különféle méretű és ágazathoz tartozó gazdálkodó szervezetnél szükség lehet szakképzett tűzvédelmi előadó munkájára. Ezért, aki elvégzi a tűzvédelmi előadó képzést, annak nem kell attól tartania, hogy frissen megszerzett tudását nem tudja a munkaerő-piacon értékesíteni. Ha számodra is fontos mások biztonsága, és egy olyan szakmára vágysz, amelynek van jövője, ismerkedj meg közelebbről az online tűzvédelmi előadó tanfolyammal!  

A tűzvédelmi munkatárs foglalkoztatását (és minden tűzvédelemmel kapcsolatos tevékenységet) jogszabályok határoznak meg, amelyeket mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak kötelességük betartani. 

A 2015-ös 9/2015 BM rendelet alapján többek között az óvodák, iskolák, szállodák, idősotthonok, irodaházak, az ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, száz főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek számára kötelező tűzvédelmi előadót foglalkoztatni. 

Ezen kívül a cégek rendelkeznek saját tűzvédelmi szabályzattal is, amelyet legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy készíthet el, és a módosítások elvégzését is az ő jog- és feladatköre elvégezni (kivéve azokat az eseteket, ahol a jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy közreműködését írja elő). 

Ha tehát elvégzed a tűzvédelmi előadó képzést, egy igazán felelősségteljes, hasznos feladatkör vár rád, hiszen tevékenységeddel mások testi épségét, valamint a cég ingatlanjainak és ingóságainak tűz elleni védelmét biztosítod. 

Ezt érdemes tudni a tűzvédelmi előadó képzésről 

Mivel foglalkozik a tűzvédelmi előadó? 

Tűzvédelmi előadóként gazdálkodó szervezeteknél és más létesítményeknél látod majd el a tűzvédelemhez kapcsolódó tevékenységeket. 

Feladatkörödbe fog tartozni a képzés elvégzése után, hogy szakmailag előkészítsd a tűzvédelemhez kapcsolódó vezetői döntéseket, illetve aktívan részt vegyél azok végrehajtásában, beleértve a fejlesztésre irányuló tevékenységeket is. 

Mint tűzvédelmi munkatárs tisztában leszel az adott létesítmény tűzvédelmi helyzetével, egyes helyiségeinek, egységeinek besorolásával és az ezekre vonatkozó szabályozásokkal. 

Elkészíted ezekhez a megfelelő dokumentációkat. Az új belépők számára a munka megkezdése előtt oktatás keretében ismerteted az alapvető tűzvédelmi ismereteket, az adott létesítmény tűzvédelemre vonatkozó előírásait, az ott található berendezések és készülékek üzemeltetésének módját. 

Továbbá tájékoztatod az új kollégát a munkavállaló tennivalóiról tűz esetén, a menekülési útvonalról és a menekülést segítő jelzésekről, a tűzjelzés módjáról. 

A munkavállaló aláírásával igazolja, hogy a tűzvédelmi oktatást megkapta, és csak ezt követően állhat munkába. 

Az oktatást évente megismétled a fentiek szerint, illetve szükség esetén soron kívüli oktatást tartasz.  

Megtervezed, és megtartod a tűzvédelmi gyakorlatokat, majd kiértékeled a lebonyolításuk sikerességét.

Kapcsolatot tartasz az illetékes hatóságokkal, együttműködsz a munkavédelmi munkatárssal és a környezetvédelmi előadóval, illetve a minőségbiztosítás területén dolgozó valamennyi szakemberrel. 

Ellenőrzöd továbbá a műszaki eszközök bevethetőségét és azon eszközök állapotát, amelyek tűzoltási célt szolgálnak. 

Tehát munkaköröd meglehetősen színes, változatos lesz. 

Elhelyezkedési lehetőségek a tűzvédelmi előadó tanfolyam után 

Egyes munkahelyeken, ahol a munka jellege és a létesítmény sajátosságai miatt nagyobb a tűzeset kockázata, főállásban foglalkoztatnak tűzvédelmi (és munkavédelemért felelős) munkatársat, hogy a szakemberek folyamatos jelenléte és felügyelete biztosítsa a biztonságos munkavégzés feltételeit. 

A nagyobb, üzemi egységgel is rendelkező gazdálkodó szervezetek általában külön pozíciókat alakítanak ki a minőségügyi szakemberek számára, beleértve a tűzvédelmi előadót is. 

Arra is lesz lehetőséged a végzettség megszerzését követően, hogy egy tűzvédelemre vagy minőségbiztosítási feladatok ellátására szakosodott cégnél helyezkedj le. 

Ha pedig nem szeretnél alkalmazottként dolgozni egy cég kötelékében, akkor megteheted azt is, hogy saját vállalkozást indítasz. 

Ezt érdemes tudni a tűzvédelmi előadó képzésről 

Kinek javasoljuk a tűzvédelmi előadó tanfolyamot? 

Ha rendelkezel minimum középfokú végzettséggel, azaz érettségi bizonyítvánnyal, már jelentkezhetsz a tűzvédelmi munkatárs képzésre. 

Fontos azonban, hogy érdeklődj a tűzvédelem és a minőségbiztosítás iránt, és nyitott legyél a folyamatos tanulásra és fejlődésre, és felelősségtudó, precíz és szabálykövető legyél. 

Amennyiben van már egy munkavédelmi előadó vagy egy környezetvédelmi előadó szakmád, akkor is érdemes belevágni ebbe a képzésbe, mert ezek a területek szorosan összefüggnek, és kulcsfontosságú munkatárssá válhatsz egy cégnél, ha például a munkavédelem mellett a tűzvédelemhez is értesz. 

Továbbá azoknak is javasoljuk az online tűzvédelmi előadó tanfolyamot, akik számára fontos szempontot jelent a szakma kiválasztása során az elhelyezkedés kérdése, hiszen manapság jelentős kereslet van erre a szakmára a munkáltatók részéről. 

Mit ad a tűzvédelmi előadó képzés? 

A tanfolyam során megismerkedsz a tűzvédelem alapvető ismereteivel, képet kapsz a tűzmegelőzés, a tűzoltás és a kárelhárítás kérdéseiről. 

Átfogó ismeretekkel fogsz rendelkezni a tűzvédelem jogi szabályozását illetően, és képes leszel elkészíteni a kapcsolódó dokumentációkat, terveket, kockázat- és helyzetértékeléseket. 

Hogyan zajlik a tűzvédelmi előadó képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a tűzvédelmi előadó munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze hat hónap leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy munka mellett is részt vehess a képzésen. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az órákon, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). 

Ha a leírtak alapján úgy érzed, érdekel a tűzvédelem területe, és szívesen dolgoznál tűzvédelmi munkatárs munkakörben, akkor jelentkezz minél előbb az online elvégezhető tanfolyamra, és szerezd meg az ehhez szükséges ismereteket és képesítést! 

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...