Ruházati eladó képzés – ha a divat szerelmese vagy

A ruhabolti eladó azon szakmák egyike, amelyekre várhatóan mindig lesz kereslet majd, hiszen akármilyen politikai és gazdasági változás vagy krízis jön, ruhákra mindig szükség lesz, és ezeket a legszerencsésebb személyesen megvásárolni. Ha tehát olyan szakmára vágysz, amelynek van jövője, és soha „nem megy ki a divatból”, válaszd a ruházati eladó képzést, amelyre akár alapfokú iskolai végzettséggel is jelentkezhetsz, és amellyel biztosan el tudsz majd helyezkedni! 

Bár ma a webshopok és az online vásárlások hatalmas népszerűségnek örvendenek, a ruházati termékeket az emberek többsége még mindig személyesen szereti megvásárolni, hiszen csak akkor győződhetünk meg arról, hogy egy ruhadarab jó, ha felpróbáljuk. 

Az interneten számtalan negatív tapasztalattal találkozunk az online rendelt termékekkel kapcsolatban. Nem jó a méretük, nem olyan a színük vagy a fazonjuk, amilyennek a képek alapján a vevő elképzelte, esetleg az anyaga okoz csalódást. 

Személyes vásárlásnál kisebb az esélye, hogy a vásárló rosszul dönt – főleg, ha az üzletben számíthat egy szakképzett eladó segítségére. 

A ruházati előadó tanfolyam elvégzését követően te lehetsz az a személy, aki segíti a vevőket a személyes vásárlás során, így ruhabolti eladóként munkáddal hozzájárulsz majd ahhoz, hogy az emberek elégedetten távozzanak az üzletből, és a számukra legmegfelelőbb terméket vigyék haza. 

Mit érdemes tudni a ruházati eladó munkakörről? 

A ruházati eladók rendszerint ruházati termékeket forgalmazó üzletekben dolgoznak, és legfontosabb feladatuk, hogy ellássák a ruhaáruk értékesítéséhez kapcsolódó tevékenységeket. 

Munkakörükbe tartozik többek között a vevők tájékoztatása és kiszolgálása, a termékek elhelyezése a polcokon, a pénztár kezelése és a készpénzes vagy bankkártyával, illetve ajándékutalvánnyal történő kifizetések lebonyolítása. Továbbá a készlet és a fogyasztói árak folyamatos ellenőrzése is a ruhabolti eladó feladata.

Igény esetén segít a vásárlónak a megfelelő ruhadarab kiválasztásában is.

Ha elvégzed a ruházati eladó tanfolyamot, emberekkel fogsz dolgozni, és tevékenységeddel gördülékennyé, gyorssá és kellemessé teszed a ruhaüzletben történő vásárlást. 

Közben figyelsz a higiéniai viszonyok biztosítására, betartod a tűz- és munkavédelmi, illetve a környezetvédelmi előírásokat, kezeled a panaszokat, és vezeted a szükséges dokumentációt. 

A ruhabolti eladók jellemzően szokásos, nappali munkarendben dolgoznak, ám beosztásod és munkarended az adott üzlet nyitvatartási ideje szerint fog alakulni, így előfordulhat leendő szakmádban hétvégi munkavégzés is. 

Elhelyezkedési lehetőségek ruhabolti eladóként 

A képzés elsősorban arra készít fel, hogy ruházati boltokban, üzletekben ellásd az eladói munkakörhöz tartozó feladatokat, de ezzel a végzettséggel jó eséllyel találhatsz állást más szaküzletekben is (drogéria, élelmiszerüzlet stb.), ahol a pozíció betöltését bolti eladó végzettséghez kötik. 

Ha elvégzed a ruházati eladó képzést, arra is lehetőséged nyílik, hogy megnyisd saját üzletedet, és vállalkozóként működj ahelyett, hogy egy cég alkalmazottjaként foglalkoztatnának. 

Jó, ha tudod, hogy szinte bármilyen eladói végzettséggel a kisebb vidéki településeken is számíthatsz munkalehetőségre, mivel nem csupán a nagyobb városokban és a megyeszékhelyeken, de a kis városokban és falvakban is munkaerőhiány van jelenleg ezen a területen. 

A legfontosabb tudnivalók a ruházati eladó tanfolyamról

A ruházati eladó tanfolyam alapfokú iskolai végzettséggel (8 általánossal) elvégezhető, azonban fontos, hogy rendelkezz azokkal a tulajdonságokkal és személyiségjegyekkel, amelyeknek köszönhetően komfortosan érezheted magad a munkakörödben, és alkalmas lehetsz arra, hogy ruházati eladóként dolgozz. 

Ilyen alapvető tulajdonság a kiváló kommunikációs készség, hiszen nap mint nap szót kell értened a vásárlókkal, a közvetlen munkatársaiddal és a bolt többi dolgozójával (vezetőség, árufeltöltők, szállítók, takarítók stb.) 

Ha erősséged a szóbeli kommunikáció, akkor könnyebben helyt fogsz állni ebben a munkakörben, hiszen megtalálod majd a megfelelő hangot a különböző típusú emberekkel. 

Az is elengedhetetlen, hogy érdeklődj a ruhák és a divat világa iránt, precíz és pontos légy, és ne ijedj meg a pénzkezeléstől és az ezzel járó felelősségtől. A kedvesség, rugalmasság és a türelem is olyan személyiségjegyek, amelyek segítségedre lesznek a munkád során. 

Mit adhat neked a ruházati eladó tanfolyam? 

Ha jelentkezel a ruházati eladó képzésre, képet kaphatsz az árubeszerzés folyamatáról és a kereskedelmi egységek szabályos működéséről. Megtanulod megfelelően tájékoztatni a vásárlókat, kezelni a reklamációkat és a panaszbejelentéseket. 

Tudni fogod, hogyan kell megfelelően tárolni az árut, és mit tehetsz az állagmegóvás érdekében. 

Képes leszel precízen és szakszerűen vezetni a ruhabolti adminisztrációt, elvégezni a leltározási feladatokat, és nem fog gondot okozni a bizonylatok az áfás számlák kiállítása sem. 

Mindemellett alapvető tűz- és munkavédelmi ismeretekkel is gazdagodni fogsz.

A fentiek alapján láthatod, hogy amennyiben ezt a szakmát választod, rendkívül sokféle új ismerettel fog bővülni a tudásod, a leendő munkaköröd pedig változatos és színes lesz. 

Hogyan zajlik a ruházati eladó képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a ruhabolti eladó munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze három hónap leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy munka mellett is elvégezhesd a képzést. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az órákon, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). 

Ha a leírtak alapján úgy érzed, vonz a kereskedelem világa, és szívesen dolgoznál ruházati eladóként, akkor jelentkezz minél előbb az online elvégezhető tanfolyamra, és szerezd meg az ehhez szükséges ismereteket és képesítést! 

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...