Pedagógiai asszisztens képzés – ha szívesen dolgoznál gyerekekkel oktatási területen

A pedagógiai asszisztens egyike azoknak a szakmáknak, amelyeket hivatásként lehet űzni, hiszen az oktatási területen dolgozó szakemberek részt vesznek a jövő generációinak fejlesztésében, oktatásában és nevelésében. Ha igazán hasznos munkára vágysz, amelyet szívvel-lélekkel lehet végezni, amelyet a társadalom fontosnak tart, és megbecsül, és amelynek során Te magad is folyamatosan új dolgokat tanulhatsz majd, akkor érdemes közelebbről megismerkedned a pedagógiai asszisztens tanfolyammal. 

Mit érdemes tudni a pedagógiai asszisztens munkakörről?

Mit csinál a pedagógiai asszisztens? 

A pedagógiai asszisztensek vagy más néven: oktatási asszisztensek támogatják a felsőfokú végzettséggel rendelkező pedagógusokat az óvodás és iskolás korú gyermekek oktatásában, nevelésében, fejlesztésében és gondozásában. 

Ha ezt a hivatást választod, mindennapi feladataik közé tartozik a tanórák előkészítése, a foglalkozások során felhasznált segédanyagok előkészítése, szervezési feladatok, illetve közreműködsz az órák megtartásában, a szabadidős és intézményen kívüli programok és elfoglaltságok legbonyolításában is, támogatva a pedagógus munkáját. 

Az óvodapedagógussal, az osztályfőnökkel vagy a szaktanárral egyeztetve támogatod a magatartási problémákkal küzdő, sajátos nevelési igényű vagy tanulásban akadályozott gyerekek beilleszkedését és fejlődését, részt veszel a konfliktusok kezelésében a szülőkkel és az intézménnyel együttműködve. 

Továbbá feladataid közé tartozik majd a gyerekek felügyelete, és szükség esetén a kísérése is. A szabadidő és a kreatív tevékenységek szervezése is a munkakörödhöz tartozik majd, illetve tartod a kapcsolatot a gyerekek szüleivel, családtagjaival, bizonyos esetekben a családsegítő szolgálatokkal, pedagógiai szakszolgálatokkal és egyéb intézményekkel. 

Előfordulhatnak adminisztrációs feladatok is, illetve alkalmanként a munkád során játszani fogsz a gyerekekkel, vagy felügyeled valamely benti vagy kinti játéktevékenységüket. 

Ebből is láthatod, hogy munkád meglehetősen sokszínű és változatos lesz. Rengeteg emberrel fogsz megismerkedni, így emberismereted, empátiád és kommunikációs készséged rengeteget fog fejlődni. 

Elhelyezkedési lehetőségek pedagógiai asszisztensként

Az óvodák és iskolák mellett egyházi intézmények, szociális munkát végző non-profit szervezetek, valamint speciális és gyógypedagógiai intézmények kínálnak munkalehetőséget pedagógus asszisztensek számára, de családsegítő szolgálatoknál, pedagógiai szakszolgálatoknál és egyéb, gyerekekkel foglalkozó intézményekben is hasznát veheted a pedagógiai asszisztens képesítésnek.

Állami és magánintézményekben is vállalhatsz munkát ezzel a végzettséggel, sőt a tanfolyam során elsajátított tudás akkor is jól jön majd, ha csak keresetkiegészítésként vállalnál gyermekfelügyeletet. 

Mivel manapság jellemzően mindkét szülő teljes munkaidőben dolgozik, egyre nagyobb szükség van olyan szakemberekre, akikre rábízhatják a gyerekeiket, és akik megfelelő kompetenciákkal és ismeretekkel rendelkeznek ahhoz, hogy részt vegyenek a gondozási, nevelési és oktatási folyamatokban. 

Emiatt az elhelyezkedési esélyek kiemelkedően jók, és a pedagógiai asszisztens képzés azon tanfolyamok közé tartozik, amelyeket érdemes elvégezni, mert a szakmának van jövője: akármilyen gazdasági vagy politikai válsághelyzet jön, pedagógus asszisztensekre mindig szükség lesz. 

A legfontosabb tudnivalók a pedagógiai asszisztens képzésről

Kinek ajánljuk a pedagógus asszisztens tanfolyamot? 

Ha legalább középfokú iskolai végzettséggel (azaz érettségivel) rendelkezel, már jelentkezhetsz a tanfolyamra, azonban ahhoz, hogy helytállj ezen a pályán, és komfortosan érezd magad a munkakörben, fontos, hogy rendelkezz bizonyos tulajdonságokkal. 

Ilyen tulajdonság például az empátia, a nyitottság és a kiemelkedő kommunikációs készség, valamint az, hogy szeresd a gyerekeket, és legyen türelmed hozzájuk. 

Jó, ha tudod kezelni a konfliktusokat, és ha a gyerekek szüleivel és családtagjaival is meg tudod találni a közös hangot. 

Fontos, hogy tudj csapatban dolgozni, együttműködni a kollégákkal, de ha szükséges, képes légy az önálló munkavégzésre is. 

Jó, ha tudod, hogy pedagógiai asszisztensként a legfontosabb munkaeszközöd a személyiséged lesz, és hatással leszel a rád bízott gyerekek jellemének fejlődésére. 

Mit adhat neked a pedagógiai asszisztens képzés?

A tanfolyam során megismered a különféle pedagógiai módszereket, a gyermeki életkorok sajátosságait és az ezeknek megfelelő helyes bánásmódot. 

Megismerkedsz az egészséges gyermek fejlődésének szakaszaival és jellemzőivel, így fel tudod ismerni az ettől eltérő fejlődést is, és azt is megtanulod, hogyan vehetsz részt hatékonyan a sajátos nevelési igényű (SNI-s), magatartászavaros vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek oktatásában, nevelésében és gondozásában. 

Elsajátítasz olyan játékokat és tevékenységeket, amelyek elsődleges célja a gyermekek készségeinek és képességeinek a fejlesztése. 

Alapvető egészségügyi, pszichológiai, fejlődéslélektani ismeretekkel is gazdagodni fogsz, amelyeket nemcsak a munkában, de a privát életedben is hasznosítani tudsz majd. 

Hogyan zajlik a pedagógiai asszisztens képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a pedagógiai asszisztens munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze hat hónap leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy munka mellett is részt vehess a képzésen. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az órákon, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). Ha szeretnél pedagógiai területen gyerekekkel dolgozni, és a leírtak alapján alkalmasnak érzed magad a pedagógus asszisztens munkakörre, ne habozz, jelentkezz az online tanfolyamra!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...