Munkavédelmi előadó képzés – ha szívesen gondoskodnál mások biztonságáról

Manapság továbbtanulás, szakmaválasztás során az egyik legfontosabb cél, hogy olyan végzettséget szerezzünk meg, amellyel egészen biztosan el tudunk majd helyezkedni, vagyis amire gazdasági és politikai helyzettől függetlenül mindig szükség lesz. Szintén fontos szempont, hogy munkánkat ne tegye nélkülözhetővé néhány éven belül a digitalizáció. Ha olyan szakmát szeretnél, amelynek valóban van jövője, akárhogyan változik a világ, akkor érdemes közelebbről megismerkedned a munkavédelmi előadó képzéssel. 

Ezt érdemes tudni a munkavédelmi előadó szakmáról

Mit fogsz csinálni munkavédelmi előadóként?

A munkavédelmi előadó az a szakember, aki arról gondoskodik, hogy az egyes cégeknél a munkavégzés biztonságosan valósuljon meg. 

Így, ha elvégzed a munkavédelmi előadó tanfolyamot, akkor a munkavállalók mentális és fizikai épségének megóvása, a munka során bekövetkezhető balesetek esélyének minimalizálása és az egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezet kialakítása és fenntartása, fejlesztése lesz az elsődleges feladatod. 

Az 1993. évi XCIII. törvény rendelkezik a biztonságos munkavégzés feltételeiről, a munkaadók és a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről munkabiztonság témában. 

Ennek a törvénynek az ismerete, másokkal történő megismertetése és betartatása lesz a legfontosabb tevékenységed a végzettség megszerzését követően. 

Tevékenységednek köszönhetően csökkenhet a munkahelyi és a munkavégzéssel összefüggő (pl. útibaleset) balesetek száma, illetve minimalizálhatod a foglalkozási megbetegedések kialakulásának esélyét, és javíthatod, biztonságosabbá teheted a munkakörülményeket. 

Munkavédelmi oktatásokat fogsz tartani, amelyen a munkavédelmi előírásokat fogod ismertetni a munkavállalókkal. 

Rendszeresen ellenőrzöd és értékeled a munkavégzéssel összefüggő kockázati tényezőket, és megoldásokat keresel azokra. 

Munkakörödhöz tartozik majd a felsoroltakon kívül a dolgozók védőfelszereléseinek, munkaruházatának a beszerzése, illetve a különféle gépek, eszközök és berendezések működésének és működtetésének ellenőrzése, a selejtezés és az új gépek beüzemelése. 

A leírtak alapján láthatod, hogy rendkívül színes, változatos munkád lehet, ha elvégzed a munkavédelmi előadó tanfolyamot. 

Ráadásul tevékenységed hasznos is lesz, hiszen a munkavállalók munkavégző képessége és termelékenysége javulni fog, ha a munkakörülményeiket optimalizálod. 

Folyamatosan képezni fogod magad a szakma megszerzése után is, hiszen értened kell az új technológiákhoz és munkavédelmi területen alkalmazott módszerekhez. 

Egyszerre kell majd szem előtt tartanod a munkáltatói és a munkavállalói oldal érdekeit, vagyis a zavartalan, folyamatos termelés / működés biztosítása éppúgy a feladatod lesz, mint a dolgozók lelki és fizikai egészségének megóvása. 

Némi adminisztráció is tartozik majd a munkakörödhöz, és nyomon kell követned a munkavédelemhez kapcsolódó jogszabályi háttér alakulását, változását. 

A munkád során az adott cég vezetőségével, hatóságokkal, foglalkozás-egészségügyi szakemberekkel és más munkavédelmi képviselőkkel fogsz kapcsolatot tartani, illetve együttműködni. 

Mi vár rád a munkavédelmi előadó tanfolyam elvégzése után? – Elhelyezkedési lehetőségek, munkakörülmények 

Vannak olyan munkahelyek, amelyek főállásban foglalkoztatnak munkavédelmi előadót és tűzvédelemért felelős munkatársat, hogy folyamatosan jelenlétükkel biztosítsák a biztonságos munkavégzés feltételeit. 

Általában a nagyobb, üzemi területtel is rendelkező cégek alakítanak ki külön pozíciót a munkavédelmi szakember(ek) számára, hiszen az ilyen munkakörnyezetben a munka jellege miatt gyakrabban, illetve nagyobb eséllyel előfordulhatnak üzemi balesetek. 

Illetve, ahol a foglalkozási megbetegedések száma magasabb az átlagnál, ott is gyakran foglalkoztatnak teljes munkaidőben munkavédelmi előadót. 

A másik lehetőséged, hogy a szakma megszerzése után egy munkavédelemre specializálódott cégnél helyezkedsz el, illetve harmadik opcióként saját vállalkozást is indíthatsz. 

Információk a munkavédelmi előadó képzésről? 

Kinek javasoljuk a munkavédelmi előadó tanfolyamot? 

Ahhoz, hogy elkezdhesd a képzést, minimum középfokú végzettséggel, vagyis érettségi bizonyítvánnyal kell rendelkezned, de legalább ilyen fontos, hogy rendelkezz néhány alapvető személyiségjeggyel, tulajdonsággal ahhoz, hogy helytállj ezen a pályán. 

Ilyen a határozottság, a felelősségtudat, a képesség a folyamatos tanulásra és fejlődésre, valamint az érzék a műszaki-technikai területhez. 

Folyamatosan követned kell majd a vonatkozó jogszabály-változásokat, így jó, ha nem ijedsz meg a jogi szövegektől. 

Mit adhat számodra a munkavédelmi előadó tanfolyam? 

A tanfolyam során bevezetünk a munkavédelem világába – megismered a munkavédelmi jogszabályokat, és megtanulod, milyen jogai és kötelezettségei vannak a munkáltatónak és a munkavállalónak. 

Megismered a modern munkavédelmi eszközöket és védőfelszereléseket, illetve azoknak a rendeltetésszerű használatát, alkalmazását. 

Képet kapsz a foglalkozás-egészségügyi és a munkabiztonsági szakemberek foglalkoztatásának szabályozásáról, és megismered a legjellemzőbb tevékenységeiket. 

Mély ismeretekkel fogsz rendelkezni a biztonságot nem veszélyeztető munkakörnyezet alapvető feltételeiről, hogy a képzés végére annak kialakításában és fenntartásában is részt tudj venni. 

Hogyan zajlik a munkavédelmi előadó képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a munkavédelmi előadó munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze négy hónap leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy munka mellett is részt vehess a képzésen. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az órákon, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). 
Ha szeretnél mások biztonságos munkavégzéséért tenni, és a leírtak alapján alkalmasnak érzed magad a munkavédelmi előadó munkakörre, ne habozz, jelentkezz az online tanfolyamra!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...