Gyógypedagógiai asszisztens képzés – ha igazi hivatásra vágysz

Ha mindig is vonzott az oktatási terület, és szívesen dolgoznál fogyatékossággal élő, speciális igényekkel rendelkező gyerekekkel, akkor a gyógypedagógiai asszisztens képzés ideális lehet számodra. Elvégzésével nem csupán egy biztos, stabil munkahelyet szerezhetsz meg, hanem egy hivatásra is szert tehetsz. Ezen felül pedig munkádat mindig fontosnak, értékesnek érezheted majd, hiszen társadalmi haszna vitathatatlan. 

Mit érdemes tudni a gyógypedagógiai asszisztens munkakörről? 

Mit csinál a gyógypedagógiai asszisztens? 

A gyógypedagógiai asszisztens képzést végzett személyek segítik a magasan képzett, felősfokú végzettséggel rendelkező gyógypedagógusokat az osztályteremben – és esetenként azon kívül. 

Jellemzően a különböző fogyatékossággal élő tanulók ellátásában, nevelésében és oktatásában vesznek részt, de szükség esetén segítik őket a tisztálkodásban, a közlekedésben, az étkezésben vagy bármely más, mindennapi tevékenységükben. 

Ezen túlmenően támogatják a tanulókat, a tanárokat, a szülőket a tanórák lebonyolításában és az órák előkészítésében. A gyógypedagógiai asszisztensek speciális szükségleteiknek megfelelően támogatják a rájuk bízott gyermekeket, segítik őket a nehéz feladatok elvégzésében, figyelemmel kísérik iskolai előrehaladásukat, fejlődésüket és viselkedésüket, és támogatják önállóságuk fejlődését, valamint a beilleszkedési folyamataikat. 

Tehát, ha ezt a szakmát választod, akkor tanulásukban akadályozott, látássérült, mozgássérült, hallássérült, autista, értelmileg akadályozott vagy egyéb fogyatékossággal, illetve tartós betegséggel élő gyerekekkel fogsz dolgozni, a gyógypedagógus munkáját segítve. 

Munkádat etikai szabályoknak megfelelően, a rád bízott gyerekek emberi méltóságát tiszteletben tartva fogod végezni. Hozzájárulsz ahhoz, hogy az őket megillető egyenlő bánásmód elve a gyakorlatban is megvalósuljon, és támogatod azt, hogy a szükségleteiknek és igényeiknek megfelelő, akadálymentes körülmények között fejlődhessenek. 

Éppen ezért munkádat hasznosnak, feladataidat sokszínűnek fogod érezni, és az esetleges nehézségekért a gyerekek ragaszkodása és szeretete kárpótol majd. 

Elhelyezkedési lehetőségek gyógypedagógiai asszisztensként

Pedagógiai munkatársként elsősorban olyan közoktatási intézményekben helyezkedhetsz el, amelyeket speciális igényű gyermekek ellátása és oktatása céljából működtetnek. 

Ilyenek a különféle gyógypedagógiai iskolák, amelyekből az államilag finanszírozott intézmények találhatók meg nagyobb számban Magyarországon, de léteznek a privát szférában is olyan készségfejlesztő és magániskolák, ahol kamatoztatni tudod a gyógypedagógiai asszisztens képzés elvégzésével megszerzett tudást és képesítést. 

Jellemzően nappali munkarendben fogsz dolgozni, az iskolai tanévek tanítási rendje szerint. 

Tevékenységedet többnyire az iskolában, a különböző osztálytermekben végzed, de részt veszel a tanulók tantermen kívüli elfoglaltságaiban, szabadidős tevékenységeiben is. 

A legfontosabb tudnivalók a gyógypedagógiai asszisztens képzésről

Kinek ajánlott a gyógypedagógiai asszisztens képzés? 

A képzésre jelentkezés alapvető feltétele, hogy rendelkezz minimum középfokú végzettséggel (érettségi bizonyítvánnyal). 

Azonban ahhoz, hogy helytállj ezen a területen, és komfortosnak érezd a feladatokat, elengedhetetlen, hogy bizonyos személyiségjegyekkel, tulajdonságokkal rendelkezz. 

Ilyen tulajdonság például az empátia, a tolerancia, az előítéletmentes gondolkodás és az, hogy fenntartás nélkül képes légy elfogadni a fizikai vagy mentális fogyatékossággal élő embereket. 

Fontos továbbá, hogy tudj bánni a gyerekekkel, de ne csak velük, hanem a szüleikkel, gondviselőikkel és légy türelmes, nyitott és segítőkész. 

Elengedhetetlen, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkezz, hiszen hatással leszel a rád bízott tanulók személyiségfejlődésére. 

Mit adhat neked a gyógypedagógiai asszisztens tanfolyam? 

A képzés lehetőséget kínál a hallgatóknak arra, hogy minden gyógypedagógiai módszert megismerjenek, amelyekre pedagógiai munkatársként szükségük lehet.

Ha részt veszel a képzésen, megismered a különböző fogyatékossággal élő személyek állapotának főbb jellemzőit, illetve az ezekből adódó nehézségeiket, azok leküzdésének / mérséklésének lehetőségeit, módszereit.

Tudni fogod, hogy melyik fogyatékosság esetében milyen technikák alkalmazhatók, és milyen jellegű segítségre, támogatásra, esetleg akadálymentesítésre van szükségük az adott fogyatékossággal élő gyerekeknek. 

Megtanulsz úgy segíteni a rád bízott tanulóknak, hogy közben az emberi méltóságuk és alapvető emberi jogaik ne sérüljenek. 

Képessé válsz tehát a gyógypedagógussal együttműködve (az ő irányítása mellett) eredményes oktató-nevelő munkát végezni, és segíteni a speciális nevelési igényű és fogyatékossággal élő tanulók beilleszkedését szűkebb és tágabb környezetükbe. 

Szakszerűen tudsz majd gondozási feladatokat vállalni szegregált és integrált képzési-nevelési területeken, és a gyógypedagógus számára elő tudod készíteni a tanórákat (például összeállítani az adott tanórához szükséges oktatási segédanyagokat, eszközöket). 

Be tudsz kapcsolódni a fogyatékossággal élő tanulók szabadidős tevékenységeinek szervezésébe, irányításába, és tudni fogod, melyek azok a feladatok és technikák, amelyekkel elő tudod segíteni a rád bízott gyerekek önállóságának fejlesztését. 

Hogyan zajlik a gyógypedagógiai asszisztens képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a gyógypedagógiai asszisztens munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze hat hónap leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy munka mellett is részt vehess a képzésen. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az órákon, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). 

Ha szeretnél fogyatékossággal élő, tanulásban akadályozott gyerekekkel dolgozni, és a leírtak alapján alkalmasnak érzed magad a gyógypedagógiai asszisztens munkakörre, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot, és jelentkezz az online tanfolyamra!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...