Dajka képzés – azoknak, akiknek mindig „a gyerek az első”

A jövő generációjával foglalkozni fontos feladat, amelynek társadalmi haszna megkérdőjelezhetetlen. Ha olyan munkára vágysz, amely egyben a hivatásod is lehet, és ahol a munkakörödben hasznosnak érezheted magad, válaszd a dajka képzést! A tanfolyam elvégzésével nemcsak egy stabil, biztos munkahelyre tehetsz szert, hanem mások megbecsülésére és a gondozásod alá tartozó gyerekek szeretetére, ragaszkodására is számíthatsz. 

Mit érdemes tudni a dajka munkakörről? 

Mit csinál a dajka? 

A dajka bölcsődés és óvodás korú gyermekek ellátására szakosodott intézményekben, a felsőfokú végzettséggel rendelkező óvodapedagógus felügyelete és irányítása mellett végzi a munkáját. Részt vesz a gyerekek mindennapi ellátásában, gondozásában, nevelésében, napirendjük kialakításában és annak betartatásában. 

Vagyis, ha elvégzed a dajka képzést, és munkába állsz, tulajdonképpen az óvónő jobbkeze leszel – ugyanúgy részt veszel a kicsik gondozásában és nevelésében, mint egy óvodapedagógus, de magasan képzett szakember irányítása és segítsége mellett végzed el mindennapi feladataidat. 

A bölcsőde és az óvoda a szocializáció kiemelten fontos színterei. Munkáddal hozzájárulsz ahhoz, hogy a kicsik megtanuljanak megfelelően viselkedni kortárs közösségben is, és képessé váljanak az alkalmazkodásra, a fegyelemre, a napirend betartására. 

A tisztálkodási szokások kialakítása is ebben az életkorban veszi kezdetét, így nagy szereped lesz abban, hogy a kicsik elsajátítsák az életkoruknak megfelelő mértékben a napi tisztálkodási rutint.

Feladataid közé tartozik majd többek között a higiéniai viszonyok és a rend biztosítása, a gyerekek felügyelete, etetése, altatása, de a játék is mindennapjaid része lesz. 

Kézműves foglalkozások, bábjátékok, rajzolás, fejlesztő játékok és udvari elfoglaltságok felügyelete, irányítása teszik még színesebbé a hétköznapjaidat, ha ezt a munkát választod. 

Elhelyezkedési lehetőségek dajkaként 

Akármilyen gazdasági és politikai helyzet jön, dajkára mindig szükség lesz, hiszen egyre kevesebben engedhetik meg magunknak, hogy a munka világát otthagyva, maguk oldják meg gyermekük gondozását és felügyeletét hosszabb távon. 

Míg régen jellemző volt, hogy az édesanya évekig otthon maradt a gyermekével, ma már sokan rákényszerülnek, hogy viszonylag korán bölcsődébe, majd óvodába adják gyermeküket. Ezért van nagy igény megfelelő szakképzettséggel rendelkező dajkákra.

Ezzel a végzettséggel elsősorban bölcsődei és óvodai ellátást nyújtó, állami intézményekben helyezkedhetsz el, de léteznek ilyen funkciót ellátó magánintézmények is, amelyek szintén értékelni fogják azt a szaktudást, amelyet a dajka képzés elvégzése során szerezhetsz meg. 

Dajkaként jellemzően nappali munkarendben dolgozol majd. Munkád során az óvodapedagógussal és az adott intézmény többi munkatársával működsz együtt. 

Munkaköröd rendkívül sokszínű lesz, sokféle gyerekkel és szülővel fogsz találkozni, melynek következtében rövid idő alatt jó emberismeretre tehetsz szert, és egyre könnyebben tudod majd kezelni az esetleges nehézségeket, konfliktushelyzeteket.

Keresetkiegészítésként sokan vállalnak babysitter feladatokat – ha elvégzed a dajka tanfolyamot, könnyebben juthatsz hozzá ilyen munkalehetőségekhez, hiszen a szülők nyugodtabban bízzák rá gyermekük felügyeletét olyan személyre, aki megfelelő szaktudással rendelkezik. 

A legfontosabb tudnivalók a dajka tanfolyamról

Kiknek ajánljuk a dajka képzést? 

Ha alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezel, jelentkezhetsz az online dajka tanfolyamra, azonban ez a pálya azok számára ajánlott leginkább, akik szeretik a gyereket, szívesen dolgoznak velük, értenek a nyelvükön, és rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy kisgyerekekkel foglalkozzanak. 

Ilyen tulajdonság a türelem, az empátia, a felelősségtudat és a rugalmasság – ezekre mindenképpen szükséged lesz a munkád során. 

Továbbá az is előny, ha kiváló kommunikációs és konfliktusmegoldó készségekkel rendelkezel, és nem csupán a kicsikkel, hanem a szüleikkel, családtagjaikkal is megtalálod a megfelelő hangot. 

Az is fontos, hogy légy barátságos, nyitott személyiségű, nyugodt és kiegyensúlyozott, hiszen viselkedésed és egyéniséged hatással lesz a gyerekek személyiségfejlődésére.  

Állóképességre is szükség lesz a gyerekek körüli teendők ellátása során, és fontos, hogy toleráld azokat a helyzeteket, amelyek a legkisebbek gondozása, alapvető szükségleteik kielégítése során előfordulhatnak. 

A gyerekek szeretet, ragaszkodása és kedvessége azonban minden esetleges kellemetlenségért kárpótolni fog, és munkanapjaid soha nem lesznek unalmasak és egyhangúak. 

Mit adhat Neked a dajka tanfolyam? 

Képes leszel információkat szerezni és kezelni a rád bízott gyerekekről, életkörülményeikről, egészségi állapotukról, egyedi igényeikről, és kiválasztani az ezek tényezőknek leginkább megfelelő hozzáállást és bánásmódot. 

Alapvető egészségügyi ismeretekre tehetsz szert, és az egészségvédelem fontos területeit is megismerheted – mint például a táplálkozás, az alvás és pihenés, a lázas állapot és más, betegségekkel járó tünetek felismerése. 

Képet kapsz a kisgyermekek fejlődéséről, az életkori sajátosságokról és az azzal összefüggő igényeikről. 

Meg fogod tudni különböztetni a bölcsődei és óvodai gondozás és nevelés feladatait, és megtanulsz megfelelően kommunikálni a különböző korú gyerekekkel. 

Képes leszel szakszerűen elvégezni minden konyhai, udvari és takarítási feladatot is. 

Hogyan zajlik a dajka képzés? 

A tanfolyam online zajlik, így otthonod kényelméből, a gép előtt ülve szerezheted meg a dajka munkakör betöltéséhez szükséges tudást mindössze három hónap leforgása alatt.

Az órákat szombati napokon tartjuk meg, hogy munka mellett is részt vehess a képzésen. Az órák interaktívak, vagyis bármikor lehetőséged van kérdéseket feltenni a tanárnak, és akár közösen is megbeszélhettek egy-egy témakört. 

Akkor sem kell aggódnod, ha egy-egy alkalommal nem tudsz részt venni az órákon, vagy ha valamit nem tudtál megjegyezni vagy leírni, mivel a tanórák bármikor visszanézhetők (ugyanis felvétel készül róluk, amelyeket a tanulók rendelkezésére bocsájtunk). 
Ha szeretnél gyerekekkel dolgozni, és a leírtak alapján alkalmasnak érzed magad a dajka munkakörre, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot, és jelentkezz az online dajka képzésre!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEINK...